CAA

Εκκίνηση στο 50ο Ράλλυ Κύπρος 2023!

Η ώρα του 50ου Ράλλυ Κύπρος έχει φτάσει! Στις 18:00 της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου 2023 στο χώρο του παλιού δημαρχείου Λευκωσίας στην Πλατεία «Ελευθερίας», τα 27 πληρώματα του φετινού επετειακού αγώνα, θα ανέβουν στη ράμπα της τελετής εορταστικής εκκίνησης.

Από τις 16:00 θα κλείσει η οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, από το ύψος του ΟΧΙ μέχρι την Πλατεία «Ελευθερίας». Αυτό για να μπορέσουν τα αυτοκίνητα να πάρουν θέση στο χώρο του παλιού δημαρχείου και οι φίλοι του ράλλυ να δουν απερίσπαστοι από κοντά την εκκίνηση, και συγκεκριμένα από το δρόμο που εφάπτεται του δημαρχείου και από την Πλατεία, απ’ όπου θα περάσουν οι οδηγοί.

Ανάδειξη της ιστορίας

Παράλληλα, στα πλαίσια των εορτασμών για τις 50 εκδόσεις του Ράλλυ Κύπρος, θα υπάρχει έκθεση στην Πλατεία, με ιστορικά αυτοκίνητα αλλά και φωτογραφίες από σημαντικές στιγμές του Ράλλυ. Η ανάδειξη της ιστορίας του εθνικού μας αγώνα, το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι του κυπριακού αθλητισμού για πάνω από μισό αιώνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για φέτος. Το Ράλλυ Κύπρος λαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρισης, άλλωστε για οκτώ χρόνια βρισκόταν στο καλεντάρι του WRC, με τον σπουδαίο Sebastian Loeb να μετράει τέσσερις νίκες στο νησί μας, τις τρεις σερί. Το ρεκόρ των τριών σερί νικών μοιράζεται με τον Γάλλο και ο Alessandro Fiorio, ο οποίος με Lancia Delta Integrale κέρδισε τους αγώνες του 1992 με 1994.

Πρώτος ο Nasser

Πρώτος στη ράμπα με το Volkswagen Polo GTI R5 θα ανέβει ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες (7) στην ιστορία του Ράλλυ Κύπρος, ο Nasser Al-Attiyah από το Κατάρ, με συνοδηγό τον Mathieu Baumel από την Ανδόρα. Ο Al-Attiyah, ο οποίος θεωρεί το νησί μας ως το δεύτερό του σπίτι, πέραν από ρέκορντμαν στις κυπριακές ειδικές διαδρομές, είναι πέντε φορές νικητής του Dakar Rally και χάλκινος Ολυμπιονίκης (!) στο σκητ στο «Λονδίνο 2012».

Δεύτερος θα εκκινήσει ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Ράλλυ Μέσης Ανατολής, ο Abdullah Al-Rawahi από το Ομάν, με συνοδηγό τον Ata Al-Hmoud από την Ιορδανία, με ένα Škoda Fabia R5. Ο Al-Rawahi ψάχνει να τερματίσει μπροστά από τον Al-Attiyah για να κατακτήσει για πρώτη φορά τον Μεσανατολικό τίτλο, τη στιγμή που ο Καταρινός ψάχνει να γίνει για 19η (!) φορά πρωταθλητής Μέσης Ανατολής.

Πρώτο κυπριακό πλήρωμα που θα εκκινήσει, αυτό των Πέτρου Παντελή με συνοδηγό τον Πάμπο Λαό, με το Νο3 να έχει τοποθετηθεί στο ολοκαινούργιο τους Renault Clio, κατηγορίας Rally 3. Θα ακολουθήσει ο πρωταθλητής Κύπρου του 2016 και 2015, Χρίστος Δημοσθένους, με συνοδηγό τον Κύπρο Χριστοδούλου με ένα Škoda Fabia R5 και στη συνέχεια ο δεύτερος στη βαθμολογία του φετινού παγκύπριου πρωταθλήματος Κώστας Ζήνωνος με συνοδηγό τον Φάνο Χριστοφή, με το Citroën DS3 R5.

Έκτοι από τη ράμπα θα περάσουν με το Volkswagen Polo GTI R5 ο νικητής του Ράλλυ Κύπρος το 2018 και πρωταθλητής Κύπρου το 2022, 2021, 2020, 2018 και 2017, Σίμος Γαλαταριώτης, με συνοδηγό τον Αντώνη Ιωάννου. Ο Γαλαταριώτης προηγείται στο φετινό παγκύπριο πρωτάθλημα, έχοντας κερδίσει και τους δύο αγώνες που προηγήθηκαν. Το Νο7 έχουν πάρει οι Γιάγκος Γιάγκου / Άριστος Νικολάου, με ένα Hyundai i20 R5, οι οποίοι βρίσκονται στην 3η θέση του φετινού τοπικού πρωταθλήματος.

Το τρίτο ξένο πλήρωμα, οι οποίοι μετέχουν στο Πρωτάθλημα Ράλλυ Μέσης Ανατολής, θα έχει το Νο8 και είναι οι Meshari Al-Thefiri (Κουβέιτ), με συνοδηγό τον Nasser Al-Kuwari (Κατάρ), με ένα Mitsubishi Lancer Evo X.

Μπορείτε να δείτε εδώ το entry list του 50ου Ράλλυ Κύπρος.

Η μάχη των τίτλων

Το 50ο Ράλλυ Κύπρος θα κρίνει τον Πρωταθλητή Μέσης Ανατολής για το 2023, αφού θα αποτελέσει τον τελευταίο αγώνα της σεζόν. Ο Al-Rawahi προηγείται με έξι βαθμούς του Al-Attiyah και αν τερματίσει μπροστά από τον Καταρινό θα αναδειχθεί πρωταθλητής. Από την πλευρά του, ο Al-Attiyah αν κερδίσει την κατηγορία του MERC (και πάρει 30β.) θα πάρει τον τίτλο, εκτός κι αν ο Al-Rawahi τερματίσει δεύτερος (και πάρει 24β.). Σ’ αυτό το πιθανό σενάριο (από τη στιγμή που είναι μόλις τρία τα πληρώματα του MERC), τότε θα έχουμε απόλυτη ισοβαθμία στη βαθμολογία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) θα κληθεί να αποφασίσει τον πρωταθλητή, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της για τα Περιφερειακά Πρωταθλήματα!

Τέλος, για να πάρει τον τίτλο ο Meshari Al-Thefiri (ο οποίος βρίσκεται 24 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο), πρέπει να τερματίσει και να μην ολοκληρώσουν τον αγώνα οι Al-Attiyah και Al-Rawahi. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο Κουβετιανός θα πάρει τον τίτλο με ένα βαθμό διαφορά από τον Al-Rawahi!

 

Σε ό,τι αφορά το Παγκύπριο Πρωτάθλημα, οι δύο αγωνιστικές ημέρες του 50ου Ράλλυ Κύπρος θα αποτελέσουν τον 3ο και 4ο γύρο του τοπικού πρωταθλήματος ράλλυ, με την κάθε μέρα του αγώνα να μετράει ως ξεχωριστός γύρος για το τοπικό πρωτάθλημα. Οι Σίμος Γαλαταριώτης και Αντώνης Ιωάννου κέρδισαν τους δύο πρώτους αγώνες, ενώ ακολουθούν άλλοι δύο, σε Λεμεσό και Πάφο. Στον αγώνα θα συμμετάσχει και τουρκοκυπριακό πλήρωμα, υπό την κυπριακή σημαία, με οδηγό τον Yildiz Ömer και συνοδηγό τον Ahmet Özderem με ένα Ford Fiesta ST.

 

Χορηγοί του 50ου Ράλλυ Κύπρος είναι οι εταιρίες Honda – Γαλαταριώτης, ANCO Catering Equipment, Cablenet, Stop Fire, Ανδρεόπουλος Επιγραφές Λτδ και νερό Φαρμακάς, ενώ τη διοργάνωση υποστηρίζουν οι Δήμοι Λευκωσίας και Αγλαντζιάς.

Οι λεπτομέρειες του Ράλλυ

Μετά την εκκίνηση της Παρασκευής, η δράση θα μεταφερθεί το Σάββατο (07/10) και την Κυριακή (08/10) στις δώδεκα ειδικές διαδρομές του Ράλλυ, συνολικού μήκους 195,36 χιλιομέτρων. Το Σάββατο οι οδηγοί θα τρέξουν στις τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές σε Ξυλιάτο, Καπουρά και Κούρδαλι και την Κυριακή σε Γέρι, Λεύκαρα και Άγιο Επιφάνειο.

 

Η διαδρομή του 50ου Ράλλυ Κύπρος 2023:

Μήκος (χλμ) Εκκίνηση 1ου αυτοκινήτου

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

Εκκίνηση Λευκωσία            –                   18:00

 

Σάββατο 7 Οκτωβρίου

SS1 Ξυλιάτος 1                  8,05              09:33

SS2 Καπουράς 1                19,86            10:01

SS3 Κούρδαλι 1                 21,01            11:04

SS4 Ξυλιάτος 2                  8,05              14:12

SS5 Καπουράς 2                19,86            14:40

SS6 Κούρδαλι 2                 21,01            15:43

Κυριακή 8 Οκτωβρίου

SS7 Γέρι 1                         14,10            08:43

SS8 Λεύκαρα 1                  19,78            09:51

SS9 Αγιος Επιφάνιος 1        14,88            10:54

SS10 Γέρι 2                       14,10            13:22

SS11 Λεύκαρα 2                19,78            14:30

SS12 Αγιος Επιφάνιος 2      14,88            15:33

Τερματισμός Λευκωσία       –                   18:30

Οι χάρτες διαδρομής:

Σκέλος 1:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=13uogjvorZS-45qZHV5kSJqVUOe5YEdY

Σκέλος 2:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1o9Dub-CUtA8Ru6bhzeZ0Ex4Oj1SU8Rg

 

Ο τερματισμός θα λάβει χώρα στο ίδιο σημείο με την εκκίνηση, στο παλιό δημαρχείο στην Πλατεία «Ελευθερίας», την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 18:30.

Το Service Park βρίσκεται απέναντι από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δίπλα από το Αρχηγείο Αστυνομίας, στην Αγλαντζιά και η ιδιαιτερότητα φέτος είναι πως οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στο χώρο, για να δουν από κοντά τα αυτοκίνητα και τους μηχανικούς την ώρα της εργασίας τους. Στο προηγούμενο Ράλλυ Κύπρος, το 2021, το Service Park ήταν κλειστό για το κοινό, λόγω των μέτρων προστασίας από το COVID-19.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cyprusrally.com.cy.